|
א. תולדות - מכלל דאיכא אבות
על גדת נהר האלבה, בבית מס' 26 בעיירה רוידניץ (Roudnice nad Laben; Roudnici nad Labem 1 ) אשר בצפון בוהמיה (צ'כיה 2 ), נולד רבנו בנימין זאב (וולף) כהן זצוק"ל בצום י"ז בתמוז ה'תקצ"ה, להוריו הצדיקים ר' שמואל ומרת אסתר כהן 3 .
מוצא המשפחה במאה שנים טרם הולדתו ידוע לנו והוא עיירות שונות בצפון מערב בוהמיה 4 . ב"ה עלה בידינו להתחקות אחר מוצאם עד דורו של הגאון המפורסם בעל ה"נודע ביהודה" (ה'תע"ד - ה'תקנ"ג) רבה של פראג הבירה הסמוכה.
סביו וסבתו של זקננו הרבז"ך, הורי אביו, אף הם מתושבי רוידניץ היו, הממוקמת 40 קילומטרים מצפון לפראג, ואין ידוע לנו דבר אודותיהם ועל מוצאם מלבד שמם, שנת לידתם (לערך), ותאריך פטירתם אשר היה לפני הולדת נכדם הבז"ך 5 .
הסבא ר' שמחה כהן נולד בשנת ה'תקי"ט ונפ' ברוידניץ בשנת ה'תקפ"ג 6 . הסבתא רחל 7 לבית שטיינר נולדה בשנת ה'תקכ"ד ונפטרה ברוידניץ בשנת ה'תקע"ח 8 . הם נישאו בעיירה רוידניץ 9 , - אז כמאה משפחות יהודיות מתגוררות בתחומה – בשנת ה'תק"ן 10 , שם גם התגוררו ונפטרו.
באותם ימים כיהן כרבה של פראג הבירה הסמוכה גדול הפוסקים בדורו, הגאון ר' יחזקאל הלוי לנדאו בעל ה"נודע ביהודה" יליד אפטא (פולין). שבעה ילדים היו להם לר' שמחה ורחל כהן: רבקה, אבנר, אסתר, מאיר, שרה, שמואל וישראל 11 . ר' שמחה אלמן היה בעת נישואיו, ואין ידוע לנו אם היה לו זרע של קיימא מזיווג ראשון, כמו גם מי היתה אשת נעוריו.
זקננו אבי הבז"ך, הבן השישי ר' שמואל, נולד בבית הוריו ברוידניץ בשנת ה'תקס"ב 12 . 9 שנים אחר פטירת בעל ה"נודע ביהודה".
הוא נישא 13 למרת אסתר (טרזה) לבית פיק 14 . לאחר פטירת ההורים גרו הזוג שמואל ואסתר כהן בבית הורי ר' שמואל.
מוצאה של אם זקננו מרת אסתר בת ר' רפאל וגיטל 15 פיק, מהכפר ברודץ (Brodce/Brodetz) צפונית מזרחית לפראג, שם היה אביה סוחר בקר. אנו מוצאים את משפחת פיק בכמה מקומות סביב העיר Mlada Boleslav. אביו של הסבא ר' רפאל פיק מופיע ברשימות בשם ר' שמואל רובין ואחר-כך היה נקרא ר' וולף פיק. הוא נולד בבזנו (Bezno) 16 . היה "רוכל וסוחר". אחר-כך התגורר בברודץ -Brodetz , שם נולד בנו רפאל פיק. בהיות רפאל בן 13 (בשנת ה'תקנ"ג) אנו מוצאים את המשפחה מתגוררת בבית מס' 15 בעיירה לוסטניץ (Luschtenitz = Lu?t?nice) 17 . מסתבר שהסבא והסבתא ר' רפאל וגיטל פיק התגוררו מסביב שנת ה'תר"ב, בפטקוב (Petkovy/Petkow) 18 .
מוצאה של הסבתא גיטל (לבית ברוך) היה בעיר ייצ'ין (Jitschin/Ji??n) אף היא צפונית מזרחית לפראג. הוריה היו מרקוס 19 ואנה בָּרוּךְ. מרקוס בָּרוּךְ נפטר טרם שנישאו ילדיו ובבעלות האלמנה היתה חנות מכולת. אנה ברוך היתה לבית הלר. סביר להניח שהיתה נינת רבה של פראג רבנו יום-טוב ליפמן העלר בעל ה"תוספות-יום-טוב" (ה'של"ט-ה'תי"ד), אם כי לא נזכר בשום מקום בכתבי זקננו הבז"ך כי מיוחסת משפחתו אל בעל ה"תוספות-יום-טוב".
לחזרה למעלה
הקודם הבא
|
|